Pan Patizonek a slečna Bagetka se vrací na kulinářskou scénu! A co si pro Vás připravili jako první z receptů? Ano, svíčkovou omáčku.

O svíčkové omáčce koluje spousta mýtů a proto je postrachem hlavně mladých hospodinek. Ty se totiž obávají přímé konfrontace své vlastní svíčkové s omáčkou, co vařila maminka nebo babička jejich manželů.

A to je pro nás, nezávislé kuchaře výzva! Je nutné tyto mýty bourat. Takže, mladé hospodinky, nebojte se a vzhůru do toho!



Co budeme potřebovat? V podstatě jen kořenovou zeleninu a nějaké to maso, co zakoupíme v obchodě nebo nalezneme v mrazáku. Samozřejmě nejlepší je maso přímo na svíčkovou, ale já nalezl v mrazáku 3 porcičky králíka.

Svickova

Ingredience:

  • maso dle vlastní volby (u mě králík)
  • špek nebo slanina
  • kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel / pastiňák)
  • koření (bobkový list, nové koření, pepř celý)
  • smetana na vaření
  • mouka na zahuštění
  • ochucovadla

Jak je vidět, není toho zas tolik potřeba. A nyní pracovní postup…

  1. Našpikujeme maso, to je speciálně u sušších mas (jako je králík) nezbytné.
  2. Očistíme a nastrouháme zeleninu.
  3. Na pánvi zesklovatíme na kousky nakrájenou slaninu,
  4. Zprudka osmahneme ze všech stran maso a vyndáme ho,
  5. Na výpeku osmahneme zeleninu.
  6. Zeleninu a maso vložíme do pekáčku (zapékací misky), přidáme několik bobkových listů, pár kuliček pepře a nového koření. Podlijeme a pečeme, až je maso měkké,
  7. Vyndáme maso, zaprášíme zeleninovou směs a zredukujeme,
  8. Zeleninovou směs (varianta 1) propasírujeme nebo (varianta 2) rozmixujeme,
  9. Zalijeme dostatkem vody a necháme krátce povařit,
  10. Zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou a povaříme,
  11. Ochutíme dle vlastní chuti (sůl, pepř, ocet…),
  12. Do omáčky vložíme maso a necháme krátce povařit, aby se maso ohřálo.

A to je vše!

Jako příloha samozřejmě a jedině houskový knedlík. A brusinkový terč ;-)

Detail

Přeji dobrou chuť!!!