Thu 1 Mar 2007
Pizza. Stala se v podstatě jedním ze základních českých jídel. Pizzerií v ulicích uvidíte v podstatě stejně jako klasických restaurací. A jak si ji udělat doma?
Přináším vám jednoduchý recept :-)
Suroviny
- droždí, asi 20g.
- 150ml teplé vody
- 300g mouky hladké
- 2 lžíce olivového oleje
- protlak nebo rajčata loupaná ve vlastní šťávě
- spousta sýra, salámků, oliv, cibule, prostě to, co máte na pizze rádi
- hodně času a dobrá nálada
Příprava
Droždí se rozmíchá ve vlažné vodě, odvážená mouka se dá do díže, udělá se v ní ďůlek a do něj se nalije droždí s vlažnou vodou a olivový olej. Těsto se vypracovává do doby, až je hezky hebké a hladké a nelepí se na okraje díže.
Těsto se přikryje utěrkou a dá se na teplé místo kynout. Kynutí je proces cca hodinový, těsto musí zdvojnásobit objem, takže je to ideální čas na přípravu dalších surovin.
Sýr se nastrouhá, salám nakrájí nebo nastrouhá, cibule na kolečka… Prostě tak, jak máte rádi. Protlak je docela sladký, doporučuji přisolit nebo použít něco podobného.
V tuto chvíli, kdy už máme skoro vykynuté těsto, je také ideální čas zapnout si troubu – my máme elektrickout, takže cca. 230 stupňů a spodní pečení s horkým vzduchem.
Až těsto vykyne, začíná zábavná část přípravy pizzy. Těsto je potřeba vytvarovat do tvaru pekáče – ideální je nějaký kulatý, ale i hranatý se dá přežít. Já použil formu na dortový korpus. Na něj se rozprostře trocha mouky, aby se těsto nelepilo, a na mouku se rozprostře těsto. Na hezky do tenka rozprostřené těsto se nakydá protlak, dají všechny dobrůtky kromě sýra a strčí se to do trouby.
Až začnou hezky růžovět okraje (cca 20 až 30 minut pečení), rozprostře se na pizzu sýr a dá se to tak na 5-10 minut zapéct.
To je můj jednoduchý recept na pizzu. Samozřejmě se dá udělat pizza z listového těsta, ale toto je o něčem jiném…
March 3rd, 2007 at 18.19
Možná by stálo za zmínku upozornit všechny pizzuchtivé kuchtíky, že v domácích podmínkách a bez náležité zděné pece na pizzu nemohou očekávat výsledek totožný s tím, co se servíruje v dobrých pizzeriích. K upečení skvělé pizzy musí teplota v peci dosáhnout do takové výše, jaké se v domácí troubě zdaleka nepřiblížíme.
Sama dělám doma něco podobného, jako stojí v receptu, jen hnětení přenechávám technice. Věřím, že se na pizze podle tohoto receptu dá opravdu pochutnat, jen člověk nesmí mít nerealistická očekávání á la pizzerie. Domácí pizza je prostě o něčem jiném, čest památce těch, kteří si to odmítají přiznat :-)))
March 5th, 2007 at 11.03
Co se domácí pizzy týče, nebojme se jí. Stále bude lepší než to, co dělají jako pizzu v Americe.
Domácí pizza má obrovskou výhodu v tom, že se na ní dají zkoušet všemožné, často až (na první pohled) nesmyslné, kombinace pochutin, které bych se třeba v pizzerii bál vyzkoušet. A výsledek většinou bývá docela dobrý a jedlý.
Ale jak říkám, vaření je zábava :-) A je dobré si všechno vyzkoušet ;-)
March 5th, 2007 at 15.35
Mám dlouholeté zkušenosti s domácí pizzou. Nejdřív ručně a teď už za mě míchá chlebopečka.
na tom receptu mě zarazilo těch cca 20 až 30 minut pečení při 230 stupních. pokud by se takhle týralo tence vyválené těsto tak vznikne něco jako azbestová destička.
zkušenosti velí hodně rozpálenou troubu a 12-15 minut musí stačit
:o))
March 5th, 2007 at 15.44
[3] Byl to první pokus :-)
January 31st, 2008 at 20.00
Ahojkyyy všem, našel jsem tenhle recept a dal se do pečení, opravdu velice snadná příprava a výsledek stojí za to, člověk si může s přípravou opravdu pohrát a udělat si pizzu dle vlastní chuti, opravdu super, kdyby to šlo bych poslal i fotku :-))))).
PIZZA Zdar vlaji
September 20th, 2008 at 17.18
:-*
October 6th, 2008 at 16.13
Ahoj tak jsem se dala do pečení a musím říci že je to opravdu jednoduché a moc dobré. Pa pa
October 8th, 2008 at 18.36
Tak jdu to zkusit vypadá to dobře tak moc díky. ;-)
January 12th, 2009 at 12.55
ahoj, podobný recept jako jsem zkoušela v sobotu s kuřecími nudličkami a orestovanou cibulkou salám, kupodivu to bylo chutné a i po vychladnutí, kdy se znovu ohřála se dojedla i ke snídani. zkoušela jsem normální elektrickou troubu, ale s horkým vzduchem byla lepší. mohu potvrdit i to, že domácí je domácí a ne “pizzeriová”.vyzkouším i Tvůj recept! hodně zdaru a dobrou chuť všem! :-)
January 17th, 2009 at 14.44
jen doplním je dobré si udělat takz. tomatosos protlak nebo rajské popř.kecup namíchame v misce,přidame oregano,prolisovaný česnek,sul,doplníte kořením které mate rádi,potřete těsto mašlovačkou a dále jak je jiš zmíněno cau all
January 18th, 2009 at 11.47
Tak jsem se dnes do ní pustila. Zkouším polohrubou mouku, tak snad to bude k jídlu. Navrh ji postrouhám nivou a šikly by se olivy ;o).
Dík za recept!
March 28th, 2009 at 9.01
Díky za tip na domácí PIZZU, přečetla jsem si názory všech, díky za tip na ten horký vzduch.
A ten, kdo píše o PIZZe v americe, já ji tam jedla a to, co se peče v pizzériích tady, to je slabý odvar toho, co si můžete dát v Americe.
May 15th, 2009 at 11.04
Máte rádi sýrové rohlíky-nebo spíš tu chuť sýra?Zapečenou pizzu se sýrem necháme trochu prochladnout a asi za 10minut ji vrátíme zpět do trouby a trochu zvýšíme teplotu.Zjistila jsem to úplně náhodně,ale dětem to strašně chutná.
May 21st, 2009 at 17.10
Tak jdeme pro salám a sýr pak to zkusíme moc se na ní těšíme.
June 17th, 2009 at 9.13
Me jeste nebylo ani 13 a uz sem ji udelal a jeto mac dobry recept.
April 8th, 2011 at 18.36
Ahojky,
takze ja jsem pizzu podle tohoto receptu zkusila a musim rici, ze se mi povedla na jednicku. Misto formy jsem pouzila typickou kulatou formu na pripravu velke pizzy a vysledek byl proste skvely.Pizzu jsem pekla kolem 25min, byla vytecna a chtela bych podekovat za dobrou radu a vytecny recept.
Domaci kuchteni je zabava i bez velke pece k dosazeni skveleho vysledku.
June 20th, 2011 at 19.11
je mi 12 let a udelal jsem pizzu je velmi chutna a snadno se dela vsem dekuji za rady a tipy k nezaplaceni