Dnešní recept je opravdu jednoduché rizoto pro maximálně dvě pánve. Opravdu nejde o nic složitého a počet pánví lze minimalizovat až na číslo 1 :-)

Potřebné suroviny

  • vhodné množství rýže, řekl bych tak 200g
  • vroucí vývar, popř. voda
  • hrst krevet (vyloupané, neloupané, co máte zrovna po ruce :-)
  • šunka v celku, nakrájená na menší hranolky
  • cibulka jarní
  • olej
  • koření, např. kari, sůl, pepř
  • pokud je, tak špetku šafránu :-)

Postup je velice jednoduchý.

  1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, osmahneme cibulku, přidáme rýži a lehce osmahneme
  2. Rýži zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby sahala nad rýži (pokud máme šafrán, přidáme)
  3. Vaříme rýži a v případě potřeby přiléváme vodu.
  4. Až je rýže tak, jak ji máte rádi – ideálně sypká a na skus tužší, odstavíme.
  5. Mezitím si na další pánvi osmahneme šunku, krevetky.
  6. Osmahnuté krevetky a šunku vsypeme do rýže, ochutíme kari, solí, pepřem, tak jak máte rádi.
  7. Na vrch můžeme ozdobit osmaženou cibulkou.

Co se týče minimalizace počtu pánví – můžeme si krevetky a šunku osmahnout předem, nebo je nemusím osmahnout vvůbec :-)

A příště si třeba ukážeme rizoto, jak ho mám rád já :-) Lepivé, s hráškem, kuřecím vývarem a masem nebo třeba vepřovými výpečky.