Plněné papriky jsou pro nás letní jídlo. Stačí natrhat domácí papriky, popř. žluté “slovenské” a najít (ideálně domácí) protlak nebo kečup a máme 2/3 potřebných surovin :-)

Příprava je opět velice jednoduchá (doba přípravy tak 10-15 minut, vaření celkem asi 40 minut).

Suroviny:

  • půl kila mletého (mixovaného vepřového s hovězím)
  • 6-8 paprik, žlutých, zelených, jedna může být i pálivá :-)
  • protlak: měli jsme jednu malou zavařovačku domácího a 2 větší plechovky kupovaného
  • 0,5l vody
  • jeden pytlík rýže
  • cibule, česnek
  • sůl, pepř, cukr a další koření
  • na zahuštění lžíce mouky

Příprava:

  1. Dáme vařit rýži, tak 10 minut, nemusí být úplně do měkka, vše se pak bude ještě vařit
  2. Do většího hrnce dáme vodu a protlak, osolíme a dáme vařit
  3. Připravíme si náplň: mleté maso smícháme s rýží (vychladlá se bude míchat lépe), cibulkou a česnekem najemno, osolíme, opepříme, přidáme koření podle chuti a dobře promícháme
  4. Papriky omyjeme, odkrojíme vršek a vyndáme “košťál” se semínky a naplníme náplní. Z náplně, co může zbýt, uděláme kuličky
  5. Až se bude vařit základ omáčky v kastrolu, vložíme naplněné papriky a kuličky a vaříme cca. 30 minut.
  6. Volitelně: Po 30 minutách můžeme omáčky dochutit a zahustit: vyndáme papriky a kuličky, rozmícháme lžíci mouky ve vodě a vlijeme do omáčky. Přivedeme opět k varu a dobře mícháme. Můžeme ochutit solí, pepřem, cukrem, jak kdo má rád. Vrátíme papriky a kuličky.
  7. Vaříme 10 minut.

Podáváme s chlebem nebo rýží, můžeme samozřejmě i s knedlíkem :-)