Houbová omáčka, jakou vaříme, je naprosto nejjednodušší možná verze, ale podle našeho názoru je nejlepší. Stačí vlastně najít nějaké houby a ihned za čerstva se na ní vrhnout.

Suroviny

  • houby, ideálně hřiby všech velikostí a tvarů
  • cibule
  • 250ml smetany (podle množství hub)
  • trocha másla
  • drcený kmín, pepř, sůl

Příprava

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli klidně nahrubo
  2. Cibuli podusíme na másle, až začne hezky vonět
  3. Přihodíme houby, orestujeme a dusíme – pokud by se přichytávaly, trochu podlejeme vodou
  4. Až jsou houby měkké (ideálně na skus), zalijeme smetanou
  5. Osolíme, okmínujeme a opepříme
  6. Pár minut provaříme

To je vše, co s omáčkou dělám. Nezahušťuji, nepřidávám bujón ani vývar, výslednou chuť ponechávám na houbách.

Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Lepší než kupovaný je z prášku, lepší než z prášku je domácí :-)