Rajčat se zase urodilo, že člověk neví, co s nimi. A protože i caprese se jednou přejí, je třeba přebytky nějak zpracovat.

Zvolili jsme rajský protlak. Ve výsledku to je možná kečup, ale nám to vůbec nevadí :-)

Suroviny

  • 2 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 2dcl octa
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2ks bobkový list
  • 4ks celý pepř
  • 2ks nové koření
  • 4ks hřebíček
  • 1 kávová lžička mleté skořice

Příprava:

  • (nepovinné) Rajčata nakrojíme do křížku, spaříme horkou vodou a oloupeme
  • Rajčata nakrájíme na kousky, hodíme do kastrolu a přidáme všechny přísady
  • Vaříme asi tak 3/4 hodinky
  • Propasírujeme přes jemné síto
  • Provaříme dalších cca. 15 minut
  • Naplníme do sklenic
  • (nepovinné) Sterilujeme

Proč jsem co dělal nebo nedělal.

  1. Měl jsem jen 1,5kg rajčat, chce to víc, když už se člověk s tím dělá
  2. Už bych je předem neloupal. Ale když já strašně nesnáším ty šlupky…
  3. Octa jsem dal jen cca. 2 lžíce, úplně to stačilo
  4. Trochu jsem to přehnal se skořicí :-)
  5. Nesteriloval jsem, prostě jsem jen naplnil do sklenic a ty otočil dnem vzhůru a nechal vychladnout. Není to na skladování přes celou zimu, ale nám to stačí

Dnes jsem si uvařil špagety s tímto protlakem a musím říct: super! :-)