Recept zřejmě pochází z Maďarska, ale je to typicky česká varianta :-)

Stačí zelí, trocha rýže a mleté a za hodinku máme uvařeno.

Doba přípravy 5 minuty, vaření 15 minut, pečení 30 minut

Index špinavého nádobí: 1 kastrol, 1 pánev, 1 zapékací miska

Co potřebujeme:

  • 1kg kysaného zelí (v Apetitu 11/2009 vyšel test), ideálně domácí
  • 0,5kg mletého masa (směs vepřové + hovězí, příště si ale melu sám)
  • 0,2kg rýže (od oka, možná víc, možná méně)
  • 1-2 ks klobása (ideálně papriková)
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř a další koření podle chuti

Příprava je jako obvykle velice jednoduchá.

  1. V kastrolu osmahneme cibulku, přihodíme rýži, také ji trochu osmahneme. Přidáme zelí (můžeme propláchnout, kdyby bylo moc kyselé) a dusíme, až je zelí i rýže měkká (cca. 15 minut)
  2. Současně nebo o trochu později na pánvi osmahneme cibulku, pak přidáme maso a osmahneme, až je hezky udělané
  3. Klobásku oloupeme a nakrájíme na kolečka
  4. Vrstvíme do zapékací misky: spodní vrstva je polovina směsi zelí-rýže, prostřední vrstva je osmahnuté maso, přikryjeme klobáskou (tzv. “absolutní pokrytí”) a poslední vrstvou je druhá polovina směsi zelí-rýže
  5. Potřeme zakysanou smetanou a dáme do trouby. Pečeme cca. 30 minut
  6. Podáváme s pivem :-)

Zelí s rýží se mi trochu přichytlo, ale vůbec to nevadilo!