Zima je zima a tak je třeba se zahřát něčím opravdu hutným a chutným. Já vařím tak jednou ročně boršč :-)

Doba přípravy cca 30 minut, vaření cca. 1 hodina

Index špinavého nádobí: 1-2 kastroly, 1 papiňák

Co potřebujeme:

  • 1 koleno uzené
  • 1 koleno ovarové
  • 0,5kg hovězího na polévku (nevím, co to přesně je, ale tak to říkám :-)
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, …
  • 2 cibule
  • velká sklenice sterilované červené řepy + syrová
  • půlka hlávky zelí

Postup:

  1. Uvaříme maso: koleno uzené a ovarové zvlášť, oboje pak v papiňáku (tj. první várka uzené koleno, druhé hovězí a ovarové koleno), přidávám cibuli a koření
  2. Uvařené maso nakrájím na kousky
  3. Do kastrolu naliji vývar, rozředím trochou vody a dám vařit
  4. Přidám kořenovou zeleninu na kostičky
  5. Po cca. 10 minutách přidávám zelí
  6. Po cca. 10 minutách přidávám maso a řepu
  7. Ochucuji a nechávám provařit
  8. Provádím vařečkový test – viz. poslední obrázek
  9. Podávám s chlebem a lžící zakysané smetany

Nezahušťuji, husté to mám od surovin. Občas přidávám rajský protlak, ale není nutný – řepa barví dobře :-)

Rozdělím do kastrůlků, něco zmrazím a je navařeno na celý týden :-)