Tue 7 Apr 2009
Dnešní recept je opravdu jednoduché rizoto pro maximálně dvě pánve. Opravdu nejde o nic složitého a počet pánví lze minimalizovat až na číslo 1 :-)
- V pánvi
- Na talíři
Potřebné suroviny
- vhodné množství rýže, řekl bych tak 200g
- vroucí vývar, popř. voda
- hrst krevet (vyloupané, neloupané, co máte zrovna po ruce :-)
- šunka v celku, nakrájená na menší hranolky
- cibulka jarní
- olej
- koření, např. kari, sůl, pepř
- pokud je, tak špetku šafránu :-)
Postup je velice jednoduchý.
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, osmahneme cibulku, přidáme rýži a lehce osmahneme
- Rýži zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby sahala nad rýži (pokud máme šafrán, přidáme)
- Vaříme rýži a v případě potřeby přiléváme vodu.
- Až je rýže tak, jak ji máte rádi – ideálně sypká a na skus tužší, odstavíme.
- Mezitím si na další pánvi osmahneme šunku, krevetky.
- Osmahnuté krevetky a šunku vsypeme do rýže, ochutíme kari, solí, pepřem, tak jak máte rádi.
- Na vrch můžeme ozdobit osmaženou cibulkou.
Co se týče minimalizace počtu pánví – můžeme si krevetky a šunku osmahnout předem, nebo je nemusím osmahnout vvůbec :-)
A příště si třeba ukážeme rizoto, jak ho mám rád já :-) Lepivé, s hráškem, kuřecím vývarem a masem nebo třeba vepřovými výpečky.