Tue 12 May 2009
V sobotu jsme vyrazili na náměstí a v místní zelenině našli moc pěkné svazky českého zeleného chřestu. A protože jsme ho v podstatě nikdy neměli (pokud nepočítám kompotovaný), slovo dalo slovo a jeden svazek jsme si odnesli.
- Svazek ze zeleniny
- Česnek a zázvor
- Chřest na pánvi
- Detail na pánvi
- Servírujeme!
- Detail...
Jenže co s takovým chřestem. Naštěstí pomohla Velká vegetariánská kuchařka, ve které byl pěkný recept na restovaný chřest ochucený sojovou omáčkou a obalený v opraženém sezamu. Bohužel jsme sezam den předem zpracovali na sushi, takže jsme využili i druhý recept na grilovaný chřest s parmezánem.
Suroviny:
- zelený chřest
- parmezán (my neměli originál, použili jsme Gran Moravia)
- česnek (podle chuti, třeba 2 stroužky), zázvor (kousek, podle chuti)
- pepř, sůl, koření z Ischie
- olej
Příprava je, jako obvykle, velice jednoduchá.
- Chřestu olámeme zdřevnatělé spodky, jde to úplně samo a omyjeme ho
- Na pánev hodíme chřest, chvíli ho opékáme (cca. 1-2 min)
- Přihodíme na plátky česnek a zázvor a opékáme
- Až se nám chřest líbí, vyndáme na mísu
- Osolíme, opepříme, ochutíme kořením a zasypeme hoblinkami parmezánu
- Přílohou může být např. česneková bageta nebo topinka
Na fotkách je nejdříve na pánvi česnek, ale jak je již obvyklé, zhořkl :-) Proto bych ho příště přidával později.
A příště zkusíme verzi grilovanou na dřevěném uhlí.