Thu 22 Oct 2009
Recept zřejmě pochází z Maďarska, ale je to typicky česká varianta :-)
Stačí zelí, trocha rýže a mleté a za hodinku máme uvařeno.
- Mleté na pánvi
- Zelí s rýží v kastrolu
- Vrstvení
- Zamatlání smetanou
- Vrstvy
- Průřez
Doba přípravy 5 minuty, vaření 15 minut, pečení 30 minut
Index špinavého nádobí: 1 kastrol, 1 pánev, 1 zapékací miska
Co potřebujeme:
- 1kg kysaného zelí (v Apetitu 11/2009 vyšel test), ideálně domácí
- 0,5kg mletého masa (směs vepřové + hovězí, příště si ale melu sám)
- 0,2kg rýže (od oka, možná víc, možná méně)
- 1-2 ks klobása (ideálně papriková)
- zakysaná smetana
- sůl, pepř a další koření podle chuti
Příprava je jako obvykle velice jednoduchá.
- V kastrolu osmahneme cibulku, přihodíme rýži, také ji trochu osmahneme. Přidáme zelí (můžeme propláchnout, kdyby bylo moc kyselé) a dusíme, až je zelí i rýže měkká (cca. 15 minut)
- Současně nebo o trochu později na pánvi osmahneme cibulku, pak přidáme maso a osmahneme, až je hezky udělané
- Klobásku oloupeme a nakrájíme na kolečka
- Vrstvíme do zapékací misky: spodní vrstva je polovina směsi zelí-rýže, prostřední vrstva je osmahnuté maso, přikryjeme klobáskou (tzv. “absolutní pokrytí”) a poslední vrstvou je druhá polovina směsi zelí-rýže
- Potřeme zakysanou smetanou a dáme do trouby. Pečeme cca. 30 minut
- Podáváme s pivem :-)
Zelí s rýží se mi trochu přichytlo, ale vůbec to nevadilo!